Dubai (UAE)De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) zijn samen een federale staat, welke bestaat uit 7 individuele autonome staatjes te weten; Abu Dhabi (hoofdstad), Ajman, Dubai, Al Fujayrah, Ras al Khaymah, Ash-Shariqah, en Umm al Qaywayn. De emiraten grenzen aan de noordkant aan de Arabische Golf en de Musandam Peninsula, aan de oostkant aan Oman, het zuiden en westen grenst aan Saudi Arabie en aan de noordwestkant aan Qatar (zie kaartje).


In het begin van de 19e eeuw stond het gebied van de ´nu UAE´ bekend als de “Piratenkust”, dit vanwege het beroep van de inwoners. In het begin van 1820 ging Engeland nauwe betrekkingen aan met verschillende leiders in het gebied. Het voornaamste belang was om hun schepen te beschermen in de Golf en Indische oceaan. Maar ook was Engeland degene die alle buitenlandse betrekkingen regelde, dit verdrag wat in 1853 getekend is staat bekend als “Trucial Oman”. De relaties tussen Engeland bleven ongewijzigd tot het begin van de 20ste eeuw. Rond 1914 rees Saudi Arabie weer op als een grote machthebber in centraal Arabie, dit vormde tevens een bedreiging voor de ´Trucial Oman´. Tussen de twee oorlogen in Europa focuste Engeland zich op Egypte en Iraq, maar de relaties tussen de Arabische landen veranderde sterk. De vorm van de Arabische staten nam vorm aan in 1945 tussen de landen die enige onafhankelijkheid bezaten. Doordat de Egyptische president zeer veel invloed had in de Arabische wereld werd Engeland gedwongen om meer lokale vrijheden te geven aan de regeringen van de verschillende staten. In 1968 trekt Engeland uiteindelijk al zijn militairen terug uit die regio. En op 2 december 1971 zijn de Verenigde Arabische Emiraten volledig onafhankelijk. De staat Ras al-Khaimah voegt zich in 1972 toe als emiraat. Vanaf de onafhankelijkheid van de UAE trekt dit gebied zeer veel aandacht. In eerste instantie vanwege de oliereserves en de strategische ligging. En op dit moment door het enorme programma in economisch en sociologisch ontwikkelingen. Als een resultaat van de olie ´boom´ is slechts minder dan 80% van de UAE inwoners Arabier. Er zijn vele nationaliteiten aanwezig, hoewel 95% van de inwoners Moslim is.


Dubai ook wel bekent als de “Pearl of the Arabian Gulf”. Een kleine zeevarende nederzetting aan beide zijden van de ´Creek´, dit is een natuurlijke haven die gebruikt werd voor de handel met de traditionele schepen ´Dow´, de vissers en de parelduikers. Nu is daar bijna niets meer van terug te zien. Er is een soort tweedeling in de stad te vinden. Met aan de noordbank ´Deira´en aan de zuidbank ´Bur Dubai´. Deze twee oevers worden met elkaar verbonden door een brug en een tunnel maar voor voetgangers is er een veerdienst met de watertaxi ´abra´. Bur Dubai bestaat nog uit wat oude gebouwen, steegjes en de wel bekende ´souks´, waar men goud of specerijen kan vinden. Een aantal mogelijkheden is hier ook om wat meer van de geschiedenis te leren door een bezoekje te brengen aan; Al Fahidi Fort, Dubai Museum, de traditionele windtoren huizen (ouderwetse airco), de monding van de Creek waar een gerestaureerd paleis van Sjeik Saeed staat als de verschillende hermitage dorpjes. De Deira kant van de Creek is zeer cosmopolitan met verschillende tuinen en meerdere grote winkelcentra´s waar alles te krijgen is.